running mate


running mate 1.0

(politiek en bestuur)

politicus die kandidaat is voor het vicepresidentschap in de Verenigde Staten die samen met de presidentskandidaat campagne voert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een running mate…

is een politicus; is een persoon

  • [Ordening of volgorde] is een kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten

    Algemene voorbeelden


    De presidentskandidaat stelt daarop zijn kandidaat voor het vice-presidentschap - zijn running mate - officieel voor.

    De Standaard,

    Wegens zijn electorale aantrekkingskracht had Boris Jeltsin Roetskoj bij de presidentsverkiezingen in 1991 als running mate gevraagd, maar tijdens de daaropvolgende machtsstrijd tussen Jeltsin en de Opperste Sovjet had Roetskoj uiteindelijk de zijde van het Sovjet-parlement gekozen.

    NRC,

    Bush claimde gisterochtend de zege en benoemde zijn running mate Dick Cheney, die vorige week door een lichte hartaanval werd getroffen, tot 'kabinetsformateur'.

    De Telegraaf,

    running mate 2.0

    (politiek en bestuur)

    politicus op de tweede plaats van een verkiezingslijst, die samen met de lijsttrekker of kandidaat voor een functie campagne voert en daar na succesvolle verkiezingen voor beloond wordt met een belangrijke functie

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een running mate…

    is een politicus; is een persoon

    • [Ordening of volgorde] staat op de tweede plaats van een kandidatenlijst in de politiek
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal een politicus

      Algemene voorbeelden


      Een belangrijke vernieuwing in het voorontwerp van Gemeentedecreet is de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. De burgemeester wordt niet langer benoemd, maar rechtstreeks verkozen door de burgers. De rechtstreekse verkiezing van de burgemeester vindt gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezing plaats. De kandidaat-burgemeester wordt samen met een running mate verkozen, eventueel in een tweede ronde, indien geen van de kandidatenparen in de eerste ronde een volstrekte meerderheid haalt. De kandidaat-burgemeester moet tevens kandidaat-gemeenteraadslid zijn. De opvolger, de running mate, behoort tot dezelfde partij als die van de kandidaat-burgemeester.

      http://www.kuleuven.ac.be/facdep/social/pol/io/iobib/rapport/sb110201_psw.pdf,

      De Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven is kandidaat-lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Het bestuur van de partij heeft hem gisteren voorgedragen. Voormalig staatssecretaris Westerterp wordt in de woorden van Leefbaar Nederland 'running mate' van Teeven. De ervaren politicus moet hem in de Tweede Kamer gaan bijstaan.

      Brabants Dagblad,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2002
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal running mate
      Betekenis in brontaal idem